Kärnten

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Kärnten

Kärnten is één van de negen Bundesländer van Oostenrijk. Kärnten heeft de volgende Bezirke: Wolfsberg, Völkermarkt, St. Veit an der Glan, Hermagor, Feldkirch, Klagenfurt, Klagenfurt-land, Villach en Villach-land.

karnten

karnten

In het Nederlands wordt Kärnten als Kärintie vertaald. Eigenlijk klopt dit niet want Karinthie is niet alleen het gedeelte in Oostenrijk maar loopt ook nog door in Slovenië en Italië. Aangezien wij het hier over Oostenrijk hebben spreken we dus alleen over het Oostenrijkse deel en dus over Kärnten.

Kärnten is ouder dan Oostenrijk. Het is niet het grootste en rijkste Bundesland (beetje vergelijkbaar met onze provincies) maar het is volgens velen het mooiste en boeiendste deel van Oostenrijk door zijn afwisselende landschappen en de overweldigende flora en fauna.
Om Kärnten en zijn bewoners te begrijpen moet je wel wat van hun achtergrond kennen en weten. Al in 700 na Chr werd het gebied tussen de Karawanken en de Alpenhauptkamm, door zijn geografische ligging ‘Carantani’ genoemd. Zo was Kärnten al bekend toen er van Oostenrijk of zelfs van het Duitse Rijk nog geen sprake was. Trots zijn de Kärnten op hun afkomst die in vroeger jaren een smeltkroes was van de verschillende volken en culturen.

karnten

karnten

Statistiek
Kärnten is 9.500 km2 groot en er leven ongeveer 550.000 mensen. De grootste stad is de de hoofdstad Klagenfurt met ca. 90.000 inwoners waarna Villach volgt met ca. 55.000 inwoners. Als men alle bergmeren meerekent dan kunt u in Kärnten 1.270 meren tegen komen. De grootste en bekendste zijn de Wörter See (19,4 km2), Millstätter See (13,3 km2), Ossiacher See (10,8 km2), Weissensee (6,5 km2), Faaker See (2,2 km2), Keutschacher See (1,3 km2) en de Kloppeiner See (1,1 km2)

karnten

karnten

Ligging
Kärnten, het zuidelijkste Bundesland van Oostenrijk is door de bergen ingesloten. Aan de noordkant ligt de Hohe Tauern met bergtoppen boven de 3.000 meter waaronder de hoogste berg van Oostenrijk de Groβglockner van 3.798 meter hoog, verder naar het oosten liggen de Gurktaler Alpen en het Nockgebergte. Dit gedeelte van Oberkärnten is voorzien van een hoog alpine-landschap, hetgeen voor de mensen die daar wonen, leven en werken een zwaar en hard bestaan is. Veel meer dan een boerenbedrijf is in deze gebieden niet mogelijk, en de bodem is zeer schraal. Door het opkomende toerisme in deze regio’s is het er gelukkig wel een beetje welvarender geworden.
Aan de oostgrens vindt men de Saualpe en de Koralpe die zowel bij bergwandelaars als wintersporters zeer geliefd zijn. Daar tussenin ligt het Lavanttal. De machtige Karawanken in het zuidoosten vormen de natuurlijke grens met Slovenië. De Karnischen Alpen verder langs de grens naar Italië en de Lienzer Dolomiten sluiten de cirkel.

Klimaat en water
Mede door deze cirkel van bergen kan Kärnten zich beroemen op een heel goed klimaat. De bergen in het noorden houden het koudefront tegen terwijl de warmtefronten uit het zuiden ook tot Kärnten doordringen. Kärnten is het waterrijk van Oostenrijk: met 1.270 meren, waarvan 200 zwem-meren met een temperatuur tot wel 28° Celcius, 8.000 kilometer rivieren, 60 geneeskrachtige bronnen en 43 gletsjers.

Al in het voorjaar beginnen de meren zich op te warmen zodat ze aan het begin van de zomer al een temperatuur van 20 graden bereikt hebben. Gedurende de zomer kan de temperatuur van sommige van deze meren wel oplopen tot 28 graden! Bovendien hebben een aantal meren, zoals bijvoorbeeld de Klopeiner See, Turner See, Gösseldorfer See, drinkwaterkwaliteit. In deze meren is het dan ook verboden om met gemotoriseerde boten rond te varen.

Het woordje ‘meer’ is in Kärnten een sleutelwoord. Men is geweldig trots op de honderden grote en kleinere meren die uitnodigen tot zwemmen, vissen, zeilen of gewoon om naar te kijken en van te genieten. “Gehn wir zum See” (gaan we naar het meer) dan is dat een synoniem voor ontspanning. In de zomer geniet men van de meren door de zomersporten terwijl in de winter er heerlijk op geschaatst kan worden. Gedurende het hele jaar door kan men natuurlijk rondom de meren wandelen. Flora en Fauna tieren welig langs de meren. Een goed voorbeeld hiervan is de Gösseldorfer See dat ingesloten is door een natuurgebied waar men nog vogels tegenkomt die elders op de aardbodem al verdwenen zijn. Dat de meren zo gewaardeerd worden komt niet alleen voort uit sportieve gronden. In de zestiger jaren dreigden de Wörtersee, de Orsiacher See en de Millstatter See door een algenplaag verstikt te worden. Met grote financiële inspanningen werden er extra ringvaarten rond de meren aangelegd. Sindsdien hebben een hoop meren de reeds eerder genoemde drinkwaterkwaliteit.

Hier volgen een paar tips in Kärnten voor waterrijke uitstapjes:

– De Tescheppaschlucht in Ferlach.
– De Obir-druipsteengrotten in Bad Eisenkappel
– Op een vlot over de Drau varen
– Canyoning in de Garnitzenkloof bij Hermagor
– Vliegvissen aan de Vellach.

Kärnten vakantieland
Geografisch gezien bestaat het bijna 10.000 km2 grote Kärnten uit vele grotere en kleinere dalen waar vele beken doorheen lopen. De vele bergen, dalen en meren geven Kärnten een heel bijzonder en bijna uniek landschap met uitstekende mogelijkheden tot het beoefenen van zowel de zomer- als de wintersporten. Bij uitstek is Kärnten een perfecte vakantiebestemming met ontelbare mogelijkheden. Zo kan men in een bergdorp leren om de juiste kruiden te vinden voor keukengebruik of voor een heilzame werking, te leren wat hun werking is, hoe te bereiden en gebruiken. Naast de genoemde andere sportevenementen kan men ook de omgeving vanuit de lucht bekijken middels para-gliding. Wat wandelen betreft laat Kärnten geen wens onvervuld. Of de wandeltocht nu langs de rivieren en beken over een vlak landschap gaat, of door de bergen en dalen, de wandelwegen zijn heel goed gemarkeerd en bijna altijd staat ook aangegeven hoe lang de tocht zal gaan duren. Informeert u zich vooraf bij de plaatselijke Info dan weet u ook of u met een hele zware of lichtere tocht te maken heeft. En voor de goed geoefende alpinist is er natuurlijk het gebied bij de Groβglockner en de Groβglockner zelf. Maar ook de Karawanken worden door de alpinisten zeer gewaardeerd. Voor iedereen zijn er uitmuntende wandelmogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *