Villach

Plaatsen > Kärnten > Villach

Met zijn rond de 55.000 inwoners is Villach na Klagenfurt de grootste plaats van Kärnten. Villach wordt ook wel de spoorwegstad genoemd. Hier kruisen de ‘Sudbahnstrecke’ van Wenen, de ‘Tauernstrecke’ van Salzburg en de ‘Schienenstrange’ richting Italië en Slovenië, zich met elkaar. Een groot deel van de bevolking van Villach ontleent zijn bestaansrecht direct of indirect aan de Oostenrijkse Spoorwegen. Villach ligt op een hoogte van 501 meter boven NAP.

Maar niet alleen de spoorwegbanen treffen elkaar in Villach ook de autosnelwegen vinden hun weg naar en rondom Villach. Vanaf het knooppunt aan de oostkant van Villach gaan de autosnelwegen verder richting Italië en door de ‘Karawankentunnel’ naar Slovenië.

Daarnaast is Villach ook de ‘Carnavalshoofdstad’  van Oostenrijk. De traditionele ‘Karnevalssitzungen der Narrengilde’ worden jaarlijks door de televisie uitgezonden en zorgen steeds weer voor records in de kijkcijfers. Villach wordt ook wel ‘Draustadt’ genoemd. De hoofdrivier van Kärnten, de Drau, loopt dwars door de stad heen. Al in de bronstijd werd het gebied aan de voet van de berg de ‘Dobratsch’ (2166 m hoog) bij Villach, bewoond. Ook werd hier een Romeinse stad gesticht. In 1240 kreeg Villach stadsrechten zoals in een oude oorkonde is terug te vinden. De vestigingsplaats in de bocht van de Drau was goed gekozen en maakte de stad daardoor mede beroemd.
Zijn bloei beleefde de stad in 1600 na Chr. Grote schade werd aangericht doordat de Dobratsch in 1348 in tweeën spleet en Villach voor een groot gedeelte onder zijn gesteente bedolf. In 1690 volgde een grote aardbeving. Evenals in vele andere steden hebben ook in Villach grote, en vele branden gewoed die de stad geen goed gedaan hebben. Vanwege zijn strategische ligging, tussen de Balkan, Italië en Duitsland, werd Villach in W.O. II regelmatig door de geallieerden gebombardeerd, meer dan enig andere stad in Oostenrijk. Door al deze rampen zijn zeer vele van de oorspronkelijke bouwwerken verloren gegaan. Desalniettemin is Villach nog steeds een zeer charmante plaats met vele bezienswaardigheden uit de oudheid.

Bezienswaardigheden

Hauptpfarrkirche St. Jakob
Deze kerk met zijn benedenstuk nog uit de Romeinse tijd heeft een toren van 94 meter hoog en dat is tevens de hoogste kerktoren van Kärnten. Binnen in de kerk is met name de schutsmadonna uit de laat 14e eeuw bezienswaardig alsmede de schitterend geschilderde graven in de zijkapellen.

Hauptplatz
Dit grote middeleeuwse plein met zijn talrijke woonhuizen geeft duidelijk aan hoe belangrijk deze stad ooit geweest is als handelscentrum. Op nummer 18 vindt u de schitterende ‘Paracelsushof’ met zijn zuilengalerij. Zo genoemd omdat dit het ouderlijk huis was van de beroemde arts, alchemist en natuuronderzoeker Paracelsus die leefde van 1493 tot 1541.

Kärntenrelief
In het Schillerpark is een reliëf te bezichtigen dat Kärnten in zijn geheel weergeeft. Het is 200 m2 groot en daarmee tevens de grootste van heel Europa.
Van mei tot oktober op maandag t/m vrijdag van 10.00-16.30 uur.

Napoleonwiese
Op deze weide, iets ten noorden van het “Thermalbad Villach”, ziet men nog goed het bewijs dat Villach al in de oudheid een verkeersknooppunt was tussen de verschillende toegangswegen. Delen van oude Romeinse wegen zijn hier nog terug te vinden. Vondsten uit de tijd dat Romeinen hier een nederzetting hadden in de tijd van 700-450 v. Chr, treft men hier ook nog aan zoals graven in de heuvels uit deze periode. De naam Napoleonwiese stamt uit de tijd dat Keizer Napoleon gedurende de tijd dat hij het land bezet hield (1797-1813) hier een park wilde aanleggen.
Aan de rand van de Napoleonwiese is nog een typische Villacher attractie. Tegen de tijd dat de sneeuw gaat smelten ontspringt daar de zogenaamde Maibachl. Een warme bron die voor vele Villacher het startsein is van de opening van het badseizoen. Daarnaast heeft Villach ook een openbaar zwembad en twee openluchtzwembaden met water van 30 graden.

Pfarrkirche Heiligenkreuz
De Pfarrkirche, gebouwd in de 18e eeuw, heeft zowel aan de buitenkant als binnenin de kerk een barokke bouwstijl. Deze kerk is weliswaar de kerk die het meest heeft meegekregen van de oorspronkelijke barokke stijl in Kärnten, maar het is niet de mooiste kerk.

Schloss Mortenegg
Dit kasteel dat uit de 16e eeuw stamt is jammer genoeg alleen aan de buitenkant te bewonderen. In het gebouw zelf is een school gevestigd.

Fahrzeugmuseum
In dit museum worden niet de oudste en kostbaarste stukken van de antieke auto’s (jaren 50) tentoongesteld, maar de auto’s die door de ‘gewone man’ werden gereden. Ook fietsen en brommers uit de jaren 1927-1967 zijn te bewonderen evenals radio’s en huishoudelijke apparatuur uit die tijd. Draupromenade 12, maandag t/m zaterdag van 10-12 en 14-16 uur, zondags van 09.00-17.00 uur.

Puppenmuseum Hintermann
In Vassach, een dorp dat aan de noordrand van Villach ligt, worden een groot aantal porceleinen poppen tentoongesteld met de machines waarmee de poppen gemaakt werden. Vassacher Strasse 65, Juni tot September maandags t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur, zaterdags van 10.00-17.00 uur en in juli en augustus ook op zondag van 10.00-17.00 uur.

Galerieën
Moderne kunst uit Kärnten en de rest van Oostenrijk treft men in de verschillende galerieën aan. De belangrijkste zijn Galerie Holzer en Galerie Unart beide gelegen aan de Widmanngasse, en Galerie Freihausgasse aan de Freihausgasse.
Winkels en markten

Winkelen
Villach heeft een klein winkelcentrum. In de oude stad zijn veel boetiekjes en modewinkels.
Aan de Hauptplatz zijn veel zogenoemde ‘strassencafes’ met in de zomer gezellige terrasjes.

Markten
Op woensdag en zaterdagmorgen is er in de ‘Markthalle’ een boerenmarkt, waar de boeren hun zelf verbouwde waren verkopen. Zo’n zelfde markt treft u ook aan de in bocht van de Drau aan de Draulande. Een Bio-markt wordt elke vrijdag vanaf 13.00 uur gehouden op de Hans-Gasser-Platz.

Stadsinformatie
Tobringerstrasse 1
Tel.: 04242-42000
Fax: 4200042
www.da-lacht-das-herz.at

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.