Wenen

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Wenen

Wenen is een stad en één van de negen Bundesländer van Oostenrijk. Bundesland Wenen  is 415 km2 en er wonen 1.539.848 inwoners. Wenen is tegelijk een stad, bundesland en de hoofdstad van Oostenrijk.

Wenen ligt in het oosten van Oostenrijk en is omgeven door de provincie Niederösterreich. Vanuit Wenen naar de Hongaarse , de Tsjechische en de Slowaakse grens is het slechts 60 kilometer. De stad Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk, gelegen aan de Donau. Wenen is de grootste stad en het cultureel en politiek centrum van Oostenrijk.

Wenen is een typische Europese stad vergelijkbaar met Barcelona, Londen, Milaan, Parijs of Rome, maar in tegenstelling tot de anderen is Wenen zeer compact en makkelijk te verkennen. De Oostenrijkse hoofdstad huisvest Romeinse fundamenten, Gotische, Barokke en historische gebouwen. Maar veel meer dan oude gebouwen weer in Wenen een stad van schoonheid met uitstekende musea, prachtige beeldende kunst collecties en wereldberoemde kunstwerken. Wenen telt 50 theaters, waaronder drie opera huizen en twee theaters enscenering musicals, 100 musea. De indrukwekkende oude gebouwen, musea, en tentoonstellingsruimten met unieke kunstschatten uit praktisch alle culturele tijdperken leggen getuigenis af van het grote verleden van deze stad “aan de blauwe Donau”.

De kerkelijke gebouwen vind u voornamelijk in het oude centrum en ten oosten daarvan. De Historische gebouwen vind u voornamelijk ten oosten en ten westen van en in het oude centrum. Van de Paleizen dan vind u er drie ten westen, één in het oosten en in het Centrum. Om het centrum deel is  toch genoeg ruimte overgelaten voor parken. Een groot voorbeeld is hierbij de Belvederewijk met het Belvedere park, een bezoek zeker waard.

De Weense universiteiten, kunstacademies naast een voortreffelijke muziek- en theatercultuur onderstrepen tot op de dag van vandaag de intellectueel-culturele rol van deze stad in de Europese gemeenschap. Internationale attracties zijn het “Weense Festival” en de “Viennale”, de internationale filmweek.

Geschiedenis
Na vele onderzoeken is gebleken dan het gebied langs de Donau al in de Late Steentijd, 5000 voor Christus bewoond was. Op de beboste noordwest
hellingen zijn sporen van bewoning ontdekt. Wenen zelf werd rond 800 voor
de jaartelling gesticht. Toen lag de plaats dus aan de noordkant van de de
Donau. Maar van deze Nederzetting is niets overgebleven. De plaats van het huidige Wenen werd bepaald door de Romeinen.

Zo rond de jaartelling werd de garnizoensstad en legerplaats Vindobona door de Romeinen gesticht en viel het onder de Romeinse provincie
Pannonia. Het lag aan de noordgrens van het immense rijk en Vindobona moest door de rivier beschermt worden voor barbaarse aanvallen vanuit de Hongaarse hoogvlakte. Ook bouwde men niet direct aan de oever maar op een verhoging een stukje van de rivier af. Vandaar de naam Hoher Markt in het centrum, de plaats waar resten van Vindobona terug zijn gevonden.
Na de Romeinen werd het toch nog door de Barbaarse stammen vanuit het
oosten verwoest en de plaats had tot de 8ste eeuw geen betekenis meer.
Maar vanaf de 8ste eeuw werd het gebied veroverd door Otto I in dienst van Karel de Grote en de garnizoensstad breidde zich uit tot een heus stadje wat Wenen zou gaan heten. Wenen werd een belangrijke plaats in het gebied wat Ostmark zou gaan heten.

Na wisselende overheersingen maakte de nederzetting ten slotte deel uit van de door Karel de Grote opgerichte
Ostmark. Wenen wordt in de bronnen voor het eerst als stad vermeld in 1137. In de tiende eeuw kwam Wenen in handen van bet Duitse geslacht Babenberg, en tijdens hun bijna drie eeuwen durende heerschappij werd de stad een belangrijk handelscentrum. In de dertiende eeuw kregen de Habsburgers de stad in handen. Eind 13e eeuw werd Wenen een van de belangrijkste steden van Europa. Sinds het midden van de 15de eeuw was Wenen de gewone residentie van de Duitse keizers. De Hongaarse koning Matthias Corvinus nam Wenen in en bezette de stad van 1485 tot 1490. In 1517 kreeg Wenen een nieuw stadsrecht deze werd in 1526 weer gewijzigd. Spoedig moest de stad het hoofd bieden aan de eerste belegering door de Turken (1529). In 1683 deden de Turken nogmaals een poging de stad in handen te krijgen, maar dit keer hield Wenen stand. Toen het gevaar van de Turken geweken was kon de stad eindelijk tot bloei komen. Er werden grote paleizen gebouwd en vanaf de l8de eeuw was Wenen het centrum van het keizerrijk. De bezetting door Napoleon in 1809 deed het vertrouwen van de Habsburgers wankelen, evenals de revolutie van 1848.

Hiernaast staat een kaart van wenen uit 1858. Klik erop om de kaart te vergroten in een nieuw venster. De kaart was oorspronkelijk afgedrukt in een Duits boek voor reizigers in zuid Duitsland, achtste editie, John Murray, 1858.

Nadat de Ringstrasse werd aangelegd, de grote ontsluitingsweg rondom het centrum, breidde Wenen zich uit als een olievlek. Zo tegen 1890 was ook het tramstelsel klaar en konden de wijken rond het centrum verbonden worden met elkaar. De stad kreeg nu echt de functie van grote Europese stad.

In 1914 had Wenen 2 miljoen inwoners, doordat mensen uit het gehele Habsburgse Rijk naar dit bruisende centrum waren getrokken. Tijdens de oorlog, in 1916, stierf Franz Joseph I. Zijn opvolger, Karel I, zou als laatste op de Habsburgse troon plaats nemen. Hij wilde al in 1917 de oorlog beëindigen, maar dat lukte hem niet. Na de verloren oorlog werd Oostenrijk ontbonden. Tsjechoslowakije, Hongarije en Joegoslavië werden zelfstandig. Roemenië en Italië pikten ook nog wat resten in. Het eens zo grote rijk stortte ineen. De verarming van Wenen na 1918 was geweldig.

Bij het Staatsverdrag van 1955 kreeg Wenen zijn zelfstandigheid terug toen Oostenrijk een soevereine staat werd. Tijdens de Koude Oorlog en de jaren daarna vervulde Wenen een belangrijke rol in de handel tussen Oost- en West-Europa.

Als we terugkijken door de geschiedenis heeft Wenen als diplomatiek en cultureel centrum zeker verscheidene keren betekenis gehad. Wenen was door de eeuwen heen een stad waar nogal eens vrede werd gesloten, o.a. in 1506, 1735 en 1864. Verdragen en bondgenootschappen in Wenen werden gesloten in 1632 (tussen Spanje en de keizer), 1686, 1689 (het Groot Verbond van Wenen), 1725 en 1791. Het bekendste is het congres van 1814–1815, dat de statenordening na het verdwijnen van Napoleon regelde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *