Wandeltocht: Glocknerrunde; In 7 dagen rond de hoogste berg van Oostenrijk

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Tochten > wandeltocht > Glocknerrunde; In 7 dagen rond de hoogste berg van Oostenrijk

Wie heeft er nooit gehoord van de wandelingen rond de heilige Berg Kailash in Tibet of die van de Anapurna en de Manaslu in Nepal of die van de Paine-Turme in Chili? Maar waarom zo ver weg gaan? Veel dichter bij huis ligt in Oostenrijk de Groβglockner van 3.798 meter hoog. Hij ligt midden in het Nationalpark Hohe Tauern dat een gebied van 1.800m2 beslaat en is omgeven door een imposant landschap van hooggebergten. Maar ook door een oeroud cultuurhistorisch gebied van bergbouw. Voor meer wetenswaardigheden over de Hohe Tauern verwijzen wij u naar Hohe Tauern onder Plaatsen.

De Oostenrijkse Alpinisten Vereniging heeft in samenwerking met Nationalpark Hohe Tauern de mogelijkheid geschapen om in zeven dagen rond de Groβglockner een wandeling te maken. Cultuur, sport, ontspanning en vele natuurervaringen zijn nauw met deze tocht verbonden, in de overtuiging dat natuur en toerisme wel degelijk hand in hand kunnen gaan. De etappes voeren langs wegen die al meer dan honderd jaar geleden uitgezet zijn door alpinistenverenigingen. Met een beetje doorzettingsvermogen, een goede conditie en wandelvermogen kan deze tocht voor niemand een probleem vormen. Bij het uitzetten van de route is er op gelet dat er geen gletscher overgestoken hoeft te worden en dat er geen echt kletterwerk aan te pas hoeft te komen. Toch voert de tocht door het hooggebergte, waarbij men natuurlijk wel enige regels voor in acht dient te nemen ter persoonlijke bescherming. Naast een goede berg wandeluitrusting moet men op alle weersomstandigheden verdacht zijn. Exacte informatie hierover kunt u krijgen bij de adressen die helemaal onderaan deze verkorte routebeschrijving staan. UIteraard neemt www.OostenrijkVakantieland.nl geen enkele verantwoordelijkheid en dient u zich zelf goed voor te bereiden op deze mooie tocht.

Mocht u halverwege de tocht om wat voor een reden dan ook niet verder willen gaan, dan kunt u na elke etappe afhaken. Ook bestaat de mogelijkheid om niet bij de eerste etappe te beginnen maar bij een van de andere etappes. Hier beschrijven we alleen de weg vanaf de eerste etappe dus vanaf Kaprun. Onder elke etappe wordt aangegeven welke wandelkaarten er voor deze wandeling geschikt zijn en wat de verschillende contactadressen zijn. In enkele gevallen bestaat de mogelijkheid van de geplande route af te wijken, de varianten zijn eveneens aangegeven. Een goed voorbeeld is de 2e etappe. Hier kunt u direct door gaan naar Kals, als u denkt dat de 3e etappe toch wel wat zwaar wordt. Bij deze 3e etappe moet u zich tijdens een deel van de wandeling aan staaldraad dat in de berg vast zit zekeren.
Deze tocht, in 7 dagen rond de Groβglockner is alleen mogelijk in de zomermaanden. Opgave, verder informatie etc. kunt u aanvragen bij de adressen die helemaal aan het eind van dit stuk genoemd zijn.

Tips om goed voorbereid aan een bergwandeling te beginnen

  • Controleer de weersvoorspellingen. Als er onweer voorspelt wordt, stel uw wandeling dan een dag uit, totdat het weer beter wordt.
  • Stippel alleen die wandelingen uit waaraan u conditioneel kunt voldoen.
  • Zorg voor een goede uitrusting zoals bergwandelschoenen, regenkleding en bescherming tegen de zon.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Met name drinken is heel belangrijk om uw lichamelijke conditie op peil te houden.
  • Houdt u aan de markeringen die op de wandelwegen zijn aangebracht. Blijf op de wandelpaden en ga geen stukjes afsnijden. Dit verstoort de natuurlijke begroeiing en bevordert de erosie.
  • Neem geen rustpauze op een plek met veel losliggend gesteente.
  • Laat uw afval na een rustpauze niet achter (zoals papieren zakdoekjes, schillen en dergelijke) maar neem ze mee terug naar het dal waar u ze op de daartoe bestemde plekken kunt weggooien.
  • Gooi geen brandende lucifers, sigarettenpeuken weg en maak geen vuur.
  • Het plukken en/of beschadigen van planten en bloemen is uit den boze! De flora van de bergen reageert hier direct op.
  • Vermijdt onnodig lawaai. U stoort hiermee niet alleen andere wandelaars maar ook de dieren kunnen verstoort worden en schrikken.

In geval van nood
Roepen om hulp: 6x per minuut (elke 10 seconde) een goed hoorbare roep (roepen of fluiten) of een zichtbaar teken geven zoals schijnen met een spiegeltje waardoor er lichtreflectie ontstaat, zwaaien met een doek, lichtsignalen geven met een zaklamp. Na 1 minuut pauze de handeling herhalen zo lang totdat er een antwoord volgt. Tip: neem een klein spiegeltje mee. Dat is niet zwaar, neemt nauwelijks ruimte in en er kan prima een lichtreflectie mee afgegeven worden.
Ook als er een antwoord op uw noodroep komt moet u door blijven roepen. Uw redder kan zich dan oriënteren waar u bent.
Antwoorden op een roep om hulp: 3x per minuut (elke 20 seconde) een hoorbaar of zichtbaar signaal geven. Blijft u roepen totdat u bij degene bent die de noodroep heeft gegeven, deze weet dan dat u zo snel mogelijk bij hem probeert te komen.
Bergreddings noodnummer: 140

1e etappe:
Kaprun – Stausee Mooserboden – Alpinzentrum Rudolfshütte
Met de postbus van Kaprun (786 meter) tot Kesselfall-Alpenhaus en verder met de Shuttlebus tot het Talstation Stegenfeldbrücke (1.209 meter). Met de Lärchwand-Schrägaufzug bent u in 5 minuten bij het Bergstation (1.640 meter). Vervolgens nog een keer overstappen naar de Schuttelbus naar het eindstation bij de Stausee Mooserboden. Indien u uw auto geparkeerd heeft bij de Gletscherbahnen Kaprun, dan is de hierboven genoemde eerste postbus niet voor u van toepassing.
Vanaf hier gaat u te voet verder en steekt u de Dammkronen over en vervolgt weg nummer 716 tot aan het einde van het dal. U gaat verder in zuidwestelijke richting over een morenenwal, vervolgens probleemloos over Schutt bereikt u na ongeveer 1,5 uur de Kapruner Törl (2.639 meter). Vanaf de Kapruner Törl daalt u af naar de Tauernmoossee. Hier gaat u links af tot de tweede kruising. Hier kunt u kiezen tussen een wat moeilijker begaanbare weg met veel stenen (Steinernen Stiege) of de weg over de Hinteren Schafbichl.
Na ongeveer 5,5 uur wandelen bereikt u de Rudolfshütte.
Hoogteverschillen: stijging: 931 meter, daling 663 meter
Kaarten:
• Alpenvereinskarte Nr. 40: Groβglocknergruppe: M 1:25 000
• Ősterreichische Karkt (ŐK) Nr. 153 : Groβglockner: M 1:50 000
• Freytag & Berndt Wanderkarte Nr 122: Groβglockner – Kaprun – Zell am See; M 1:50 000.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *