Jörg Haider

Thema’s > Jörg Haider

Haider werd in 1970 lid van de FPÖ. Zelf zegt de FPÖ dat ze een liberale partij is. De FPÖ heeft veel leden met een extreem gedachtegoed. Veel leden werden weggetrokken bij de SPÖ en werden lid van de FPÖ. Van 1979 tot 1983 was Haider lid van de vergelijkbare Tweede Kamer. In 1986 werd hij voorzitter van de FPÖ en in 1989 werd hij Landeshaptmann van Kärnten. Dit bleef hij tot 1991 toen hij gedwongen werd af te treden door zijn veelomstreden uitspraken waarin hij onder andere aangaf een aanhanger te zijn van het gedachtegoed van Hitler. In 1995 werd Haider weer gekozen als Landeshauptmann van Kärnten en daarna herkozen voor de periode van 1999 tot 2004. De FPÖ werd de grootste partij dankzij Haider. Haider heeft grote uitstraling en daar maakt hij handig gebruik van. Hij is sportief, geeft aan van de natuur te houden, geeft een ieder die hij tegenkomt een hand en spreekt hen aan (hetgeen door veel Kärntners als heel bijzonder wordt ervaren omdat hij in hun ogen ver boven hen staat). Hij luistert naar de problemen en in veel gevallen doet hij er ook daadwerkelijk wat mee. Een voorbeeld hiervan is een klein bergdorp dat al jarenlang een behoorlijke toegangsweg wilde en waar jarenlang over werd gesproken. Haider realiseerde in zeer korte tijd deze weg. De ÖVP (christendemocraten) en SPÖ (sociaaldemocraten) weigeren echter met de FPÖ samen te gaan. Dit hebben ze geweten want in 1999 leden ze een grote nederlaag en was de FPÖ de grote overwinnaar.
Op 4 februari 2000 werd de FPÖ opgenomen in de coalitie van de OVP onder bondskanselier Wolfgang Schüssel. Wereldwijd werden er protesten aangetekend en vanuit de EU werd besloten dat contacten met Oostenrijk op het laagst mogelijke niveau moesten plaatsvinden. In 2000 trad Haider dan af als partijleider van de FPÖ. Twee jaar later valt het kabinet en komen er vervroegde verkiezingen. De ÖVP vormt een nieuwe coalitie met weer de FPÖ, ondanks dat ze een nederlaag hebben geleden bij deze vervroegde verkiezingen. Ondanks dat Haider geen partijleider meer is, is hij nog steeds zeer betrokken.
In april 2005 richt hij een nieuwe partij op de BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich), omdat hij zich niet meer kan vinden met de stromingen binnen de FPÖ. De FPÖ gaat verder onder leiding van de wel zeer rechts extremistische leider Heinz-Christian Strache. Leider van de BZÖ is Peter Westenthaler die echter in augustus 2008 uit zijn ambt wordt gezet omdat hij valse getuigenissen aflegt. Bij de verkiezingen in 2006 haalt Haider met zijn BZÖ maar 4% van de stemmen. Haider trekt zich dan terug in Kärnten. Op 30 augustus 2008 wordt hij opnieuw voorzitter van de partij.

Op 11 oktober 2008 overlijdt Haider op 58 jarige leeftijd door een auto-ongeval. Na een feest in een homobar waar hij om 01.00 in dronken toestand (alcohol percentage 1,8) vertrok op weg naar huis in Bärental, haalde hij een auto in met een snelheid van bijna 180 km per uur en vloog over de kop. Over zijn dood doen vele geruchten de ronde. Haider kreeg een staatsbegrafenis. Onder de vele sprekers was ook de bondskanselier Alfred Gusenbauer die onder andere in zijn toespraak zei: “’Hij was iemand die niemand koud liet, zowel in positieve als in negatieve zin”.
Na het overlijden van Haider neemt Stefan Petzner de rol over van woordvoerder van de BZÖ. Als hij echter aangeeft dat hij een verhouding met Haider had (BZÖ is sterk gekant tegen sexueel anders geaarden) wordt hij uit de partij gezet en neemt Josef Bucher zijn plaats in.
Op zondag 1 maart 2009 waren er weer verkiezingen. Deze werden in Kärnten ruimschoots gewonnen door de BZÖ. Volgens de krant hebben veel mensen bij de verkiezingen voor deze partij gekozen ter nagedachtenis aan Haider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *