Duiken in Oostenrijk

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Duiken in Oostenrijk

De Oostenrijkse meren behoren tot de schoonste wateren van Europa en zijn daarom een paradijs voor duikers. In de meeste bergmeren kunt u schitterende duiken maken. Het water is kristalhelder en u kunt tot 30-40 meter zicht hebben. Nadeel is de temperatuur. Het water is, op diepte, max 4 graden en dat gecombineerd met het goede zicht zorgt voor veel ongelukken (te diep, te lang, onderkoeling etc). We raden u aan een droogpak te dragen tijdens uw duik. Ook in de zomer als het oppervlakte water gemakkelijk de 22 graden bereikt, is het op diepte maximaal 8 graden.

En dan de hoogte, op zich niet moeilijk, maar…. u dient rekening te houden met het feit dat uw lichaam eerst minimaal een dag moet wennen aan de hoogte. Als u een duik voorbereid hanteert u uw tabel en gaat een drukgroep hoger zitten, of u stelt uw computer in op de hoogte waar het meer ligt. Veel duikcomputers kunt u instellen op de hoogte waarop u duikt. Ze houden dan automatisch rekening met de andere begindruk en passen de nultijd hierop aan. En na afloop niet direct in de auto springen om de hoogste top in de omgeving te bezoeken.

Je kan niet overal vrij duiken. Vaak hebt u een vergunning nodig van de staat op straffe van inbeslagname van uw spullen en een boete. Voor het duiken in Oostenrijk hebt u een vergunning nodig van de ATÖ, deze jaarvergunning kost € 15.

De Bodensee en Altenrhein in Vorarlberg worden door het slechte zicht (van juni t/m augustus tot 1 meter) hoofdzakelijk als oefenplek voor oriëntatieduiken gebruikt. Het is zeker geen aanrader.

Het water in de Achensee in Tirol is helder en behoorlijk koud, vaak nauwelijks warmer dan 18 graden. De oever loopt aan beide lange kanten steil het water in en is in het westen niet toegankelijk. De Achensee wordt door de duikclubs in Tirol als cursusmeer gebruikt. Geen planten en bijna geen dieren. Er bestaat een duikverbod uitgezonderd voor duikverenigingen en particulieren met een duikvergunning (verkrijgbaar bij de Achensee scheepvaart). De beste duikperiode is gedurende de zomer en de herfst.

De Plansee in Tirol is koud maar schoon water, dat in de zomer zicht tot 18 m biedt. De beste duikperiode is in de zomer.

De Grundlsee in Steiermark is een van de meren met uitstekend zicht tot ca. 15 m. Meerdere duikplekken, interessante begroeiing en fauna. De beste duikperiode is gedurende het gehele jaar behalve als de sneeuw gaat smelten.

De Erlaufsee in Steiermark heeft twee toegangen: één bij „Harrys Steg”. Deze plek wordt, door de grote hoeveelheid snoeken, het aquarium genoemd. De andere plek, rechts van Steg, brengt u na enige tijd naar een steile wand. In het voorjaar en in de herfst zicht tot wel 20 m. Maar ook in de zomer is het zicht erg goed. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.

De Altausseer See in Steiermark is zeer rijk aan plankton en vis. Dit meer is ook in de zomer behoorlijk koud, maar wel met een zicht van ca. 10 meter of meer. Veel begroeiing, groot gezonken bos in het achterste deel van het meer. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.

De Grüner See in Steiermark heeft glashelder water met zich tot wel 40 meter. De beste duikperiode is het gehele jaar tot het smelten van de sneeuw. Mooie duiklocaties zijn Grünersee bij Tragöss.

De Fuschlsee in Salzburg herbergt vele vissoorten en is beschermd gebied. Daarom worden er alleen groepen van max. 4 personen toegelaten die een vergunning hebben. Beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.

De Zeller See is een biologisch gezond alpenmeer. Interessant voor onderwaterfotografie: vele vissoorten en mooie flora. Beste duikperiode is hier in het voorjaar en in de herfst.

De Attersee in Oberösterreich herbergt talrijke interessante duikplekken, zoals bijvoorbeeld Alexenau tussen Weyregg en Steinbach of de beroemde Kohlbauernaufsatz bij Unterach, waar de 28 meter steile wand de duiker doet verbazen. Langs de Attersee zijn ruim 75 plaatsen waar gedoken kan worden.
De Attersee is rijk aan vis en biedt bijzondere flora. Vlak bij de steile wand zit regelmatig veel paling.
Het meer is kraakhelder en erg diep. De Attersee is 7km lang en 3km breed en maar liefst 172 meter diep. Om te duiken in de Attersee geldt een dieptelemiet van 30 meter. De Attersee is geen stek voor beginners. Het water op diepte is 4 graden, bevriezingsgevaar is aanwezig.
Om te duiken in de Attersee heeft u geen speciale vergunning nodig, maar zoals aangegeven; wij raden het duiken hier door onervaren duikers sterk af. Bij het duikcentrum Nautilus in Weyregg am Attersee is een vulautomaat welke 24 uur per dag lucht geeft. Beste duikperiode in de Attersee is van november tot juni.

De Mondsee in Oberösterreich biedt de duikers de Harnischwand, Kreuzstein en een perfecte steile wand tussen Scharfling en St. Lorenz. De Mondsee is het warmste meer van het Salzkammergut wat zich uit in beperkt zicht. De beste duikperiode is in het voorjaar en late herfst.

De Hallstätter See in Oberösterreich is een waar duikparadijs. Het meer is zeer visrijk, hier worden de grootste snoeken van het Salzkammergut gevangen. Indrukwekkende flora: algen en bomen, vooral aan de oostelijke oever. Steile wanden met interessante rotsformaties en een zeer goed zicht kenmerken dit meer. Dit meer is ook interessant voor ijsduikers. De beste duikperiode is eigenlijk het gehele jaar door behalve tijdens het smelten van de sneeuw.

De Traunsee in Oberösterreich is met 196 m diepte niet alleen het diepste meer van Oostenrijk, maar is ook zeer indrukwekkend door de steile wanden. Vooral geschikt voor ervaren duikers. De Traunsee herbergt fascinerende duikplekken. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.

De Vorderer Langbathsee in Oberösterreich ligt in de buurt van de Traunsee. Dit meer is een interessant natuurparadijs met zicht tot 20 meter. Duiken is aan de meeste plekken aan de oever verboden. Informeer dan ook eerst waar het duiken toegestaan is. IJsduiken is ten strengste verboden! De beste duikperiode is in de zomer en in de herfst.

1 gedachte op “Duiken in Oostenrijk

  1. Anniek

    Nooit geweten dat je redelijk goed kunt duiken in het mooie Oostenrijk. Je associeert het land toch meer met hoge toppen, sneeuw en wintersport. Komt inderdaad wel een en ander bij kijken, vanwege de temperatuur en hoogte. Maar te gek dat het zicht zo goed is. We zetten ‘m op ons lijstje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *