Algemene informatie over de Oostenrijkse keuken

Recepten > Oostenrijkse keuken

Oostenrijk staat bekend om de stevige, maar smaakvolle gerechten. Iedereen kent de Tiroler Gröstl en de Wiener Schnitzel, maar Oostenrijk heeft nog veel meer te bieden dan alleen deze klassiekers.

Oostenrijk is een land met een lange culinaire traditie. Dit alpenland was eens een wereldrijk waartoe Hongarije, Bohemen (het huidige Tsjechië), delen van Noord-Italië en Istrië behoorden. De Oostenrijkse keuken is dan ook een samensmelting van de verschillende keukens uit de voormalige Donau-monarchie, verrijkt met de deftige recepten uit de land- en bergprovincies.

Eeuwenoud is de strijd tegen de Turken, die de hoofdstad Wenen nooit veroverden, maar wel onuitwisbare sporen in de liefde van Oostenrijkers voor hun koffiespecialiteiten nalieten.

En omdat de Oostenrijkse keizer ook eeuwenlang koning van Spanje was, vindt men tot op heden veel invloeden van het Iberisch schiereiland op het menu.

Kortom: koken, eten en genieten vormt voor de Oostenrijker een belangrijke traditie en draagt bij aan de levenskwaliteit.

Maar Oostenrijk kent ook een grote hoeveelheid traditionele levensmiddelen

  • Gailtaler Almkäse
    Op 14 almen worden de Europees alom bekende Gailtale Almkäse geproduceerd. De vruchtbare almweiden leveren het gezonde voer voor de melkkoeien en geven de kaas hun bijzondere smaak.
  • Gailtaler Speck
    De rode kleur en het sneeuwwitte vet zijn de merktekens van het door de EU beschermde Gailtaler Speck. Van smaak licht gekruid, van structuur stevig waardoor dit spek een genot op uw tong is. Probeer het eens met dit heerlijke recept met Garnalen.
  • Lavanttaler Apfelmost
    Een half miljoen appelbomen bloeien in het voorjaar in het Lavanttal en toveren het dal om tot een bloemenzee. Oude, traditionele appelsoorten werden in deze regio tot heen typische, heerlijke most gemaakt.
  • Görtschitztal Milch
    Op de vruchtbare weiden en Almen waar de melkkoeien vrij rondlopen, wordt hoogwaardige roommelk voor de veredeling van de Görtschitztaler melk, joghurt geproduceerd.
  • Gurktaler Luftgeselcher Speck
    Als eenheid met de natuur en de wetenschap dat de herkomst van natuurlijke levensmiddelen is, rijpt in het Gurktal het luchtgedroogde spek. Het spek wordt alleen met het onvergelijkbare aroma van het Gurktal verrijkt.
  • Jauntaler Salami
    De “koningin onder de worsten” wordt de Jauntaler Salami ook wel genoemd. Kenners zeggen ook wel dat men hier de boeren in herkent. In ieder geval is de Jauntaler Salami alom beroemd vanwege zijn heerlijke smaak.
  • Mölltal  Glocknerlamm
    Als een koning heerst de hoogste berg van Oostenrijk de Großglockner over het Mölltal. Hier weiden en gedijen de lammeren tussen duizenden kruiden en almgrassen.
  • Nockberge Almrind
    De grote variaties van grassen en almkruiden op de Almmatten van de Nockberge zorgen voor de uitstekende smaak en bijzondere kwaliteit van het Nockrind-Fleisches.
  • Marchfeldspargel
    Een witte/violette asperge die niet langer dan 22 cm mag zijn. De violet-groene en groene asperge mogen de 25 cm in lengte niet overschrijden.
  • Steierisches Kürbiskernöl
    Deze beschermde Pompoenpitolie is een uit de geroosterde zaden (kernen) van pompoenen geproduceerde plantaardige olie. De olie is geschikt als saladeolie, het kan ook worden gebruikt in koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten en desserts.
  • Tiroler Almkäse/Tiroler Alpkäse
  • Tiroler Bergkäse
  • Tiroler Graukäse
  • Tiroler Speck
  • Vorarlberger Alpkäse
  • Vorarlberger Bergkäse
  • Wachauer Marille
  • Waldviertler Graumohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *