Hallein

Plaatsen > Salzburg > Hallein

Hallein is een bekend Oostenrijks zoutstadje. De mijnen, die je ook nu nog kunt bezoeken, werden reeds door de Kelten geëxploreerd. In het vernieuwde Keltenmuseum ontdek je archeologische vondsten en verneem je alles over de zoutwinning.

De kern van de stad is in de oorspronkelijke staat behouden. Tegen het einde van de twaalfde eeuw begonnen de bisschoppen van Salzburg opnieuw met de ontginning van de oude zoutmijn bij de Durrnberg. Door de toepassing van een loogmethode (er werd water toegevoegd, zodat het zout uit de stenen werd getrokken) werd er in korte tijd veel zout gewonnen. Dit gevoegd bij de gunstige ligging van Hallein aan de Salzach zorgde ervoor dat het stadje een snelle ontwikkeling doormaakte. Er waren veertien zoutziederijen in bedrijf waar het zout uit de mijnen van de Durrnberg werd verwerkt. In 1498 werd er in Hallein bijna honderdduizend ton zout geproduceerd.

De inkomsten kwamen niet alleen ten goede aan de Salzburgse aartsbisschoppen, de kloosters St. Peter, Nonnberg, Salem (in het Zwabische land) en Raitenhalslach (in Beieren) en de heren van Goldegg. Ook de zouthandelaren, de houtverkopers en de schippers verdienden hun deel. De boerenbevolking in de omgeving bezat sinds de dertiende eeuw een erfelijk recht op werk in de zoutmijn. Op eenenzeventig muurschilderingen in een oud zoutgebouw zijn de vele soorten werk te zien die met de zoutwinning waren verbonden.

Ook het stadsmuseum in de Griestor toont technieken van de zoutverwerking. Daarnaast zijn er prehistorische vondsten te zien die in de Durrnberg zijn gedaan, waaronder grafgiften uit twee vorstelijke graven. Eén kamer herinnert er aan Franz Gruber, de componist van het kerstlied ‘Stille nacht, Heilige nacht’. Hij woonde jarenlang in het stadje en werd er ook begraven.

Met de zoutmijnbaan kunt u naar het zoutmijnmuseum in de Durrnberg, dat zich op een hoogte van 300 m boven het dal bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *