Erdäpfel-Blutwurdt-Terrine

Recepten > Erdäpfel-Blutwurdt-Terrine

Een Oostenrijks hoofdgerecht, met vlees. Erdäpfel-Blutwurdt-Terrine is een oorspronkelijk recept uit Niederösterreich.

Ingrediënten

  • 500 gr aardappels
  • 150 gr prei
  • 2 eetlepels boter
  • 125 gr slagroom
  • Geraspte nootmuskaat
  • Verse kruiden zoals peterselie, tijm of majoraan)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels slagroom
  • 200 gr bloedworst
  • 2 handen vol pluksla
  • 3 eetlepel olijvenolie
  • 2 eetlepels Balsamico
  • Zout, peper

Bereidingswijze

  1. Aardappels in de schil koken en vervolgens schillen. Prei schoonmaken, fijn snijden en in boeter licht aanbakken, slagroom toevoegen en laten inkoken.
  2. De helft van de aardappels in schijfjes snijden. De andere helft pureren en aan het slagroom/prei mengsel toevoegen. Met zout, peper, nootmuskaat op smaak brengen. Daarna de verse kruiden toevoegen.
  3. Gelatineblaadjes in water weken, uitdrukken en met twee eetlepels slagroom verwarmen zodat de gelatine oplost. Dan de gelatine door de aardappelmassa roeren. De bodem en rand van een schaal met aluminiumfolie bekleden.
  4. Bloedworst van de schil ontdoen en in dunne schijfjes snijden. De bodem van de schaal met de aardappelmassa vullen, ongeveer 1 cm dik. Vervolgens deze laag met de aardappelschijfjes bedekken. Daarop de helft van de bloedworst schijfjes. Vervolgens nog een keer de aardappelmassa, de aardappelschijfjes en weer de bloedworst. Tot slot het restant van de aardappelmassa.
  5. De schaal toedekken en gedurende 40 minuten koud zetten.
  6. De pluksla op smaak maken met de olijvenolie, balsamico zout en peper.
  7. De terrine uit de koelkast, uit de schaal halen en in schijven snijden.
  8. Serveren met de salade
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *